May 19, 2024
EEN PROBLEEM DAT JE WILT OPLOSSEN
By Erik Houmes

‘Purpose’: Wanneer je het woord ‘purpose’ invult bij Google krijgt je meer dan 4 miljard treffers. Leuk als we Google gebruiken als pseudowetenschappelijk experiment om iets te bewijzen. Maar we hebben Google niet nodig om te bewijzen dat we allemaal op zoek zijn naar een doel, iets dat ons leven zin en richting geeft.

Voor sommige mensen begint zingeving met de vraag: ‘Wat vind ik leuk om te doen?’ En is de eerste stap om precies dat te doen. Maar zo gemakkelijk is het niet altijd. Soms raak je kwijt wat je drijft, waarom je gestart bent met wat je doet, welke impact je wilde maken. Misschien is er in alle drukte van een ‘normale’ dag geen ruimte om te ontdekken wat er echt toe doet. Wat jij als misstand ziet in deze wereld en wat je reactie daarop is of zou kunnen zijn.

Wanneer heb je je voor het laatst afgevraagd wat er rechtgezet moet worden in onze samenleving? Tegen welk onrecht moet worden opgestaan? Welk probleem moet worden opgelost? Filosoof Kierkengaard verwoord het prachtig: “Waar ik echt duidelijk over moet zijn is wat moet ik doen, niet over wat ik moet weten. (…) Het is een vraag van naar een waarheid zoeken die voor mij waarheid is, van zoeken naar het idee waarvoor ik wil leven en sterven. (…) Het is dit waar mijn ziel naar dorst, zoals de woestijnen van Afrika naar water dorsten.”

Rosa Parks

Als we denken aan Moeder Theresa, Mahatma Gandhi, Martin Luther King jr. en andere mensen die deze vragen stelden en tot actie over gingen, kunnen we overweldigd raken.

8 jaar voordat Martin Luther King zijn beroemde ‘Ik heb een droom’-toespraak hield voor duizenden mensen, was er een vrouw genaamd Rosa Parks. Ze zag een onrecht dat moest worden weerstaan. Bij wat zij deed waren geen duizenden mensen aanwezig; het was geen groots plan. Door in die bus te blijven zitten, maakte ze de keuze om actief te worden, iets op te lossen, iets te creëren. Nu lijkt het misschien alsof Rosa Parks in een opwelling een eenmalige actie van verzet pleegde, maar het tegendeel is waar. Als je naar haar leven kijkt zie je dat ze haar leven lang een activist was, ook al was ze niet in de spotlights. We zien een vrouw die van jongs af aan er voor koos om het systeem van onderdrukking om haar heen uit te dagen en te veranderen.  Ze koos ervoor haar leven in te zetten voor gelijkheid.

Tweede Berg

New York Times recensent en auteur David Brooks schreef recent het boek ‘De Tweede Berg’. Volgens Brooks beklimmen veel mensen in hun leven twee bergen. De eerste berg is die van ambitie, carrière en succes, een zware tocht waarin ons ego centraal staat. De tweede berg staat voor een volgende levensfase waarin we ons richten op een hoger doel; een doel dat ons overstijgt en dat een appèl op ons doet. Pas die tweede berg geeft ons een zinvolle beklimming en oneindig meer voldoening. En het is dus zaak om zo snel mogelijk van die eerste berg af te komen. Kort samengevat stelt Brooks dat we van die eerste berg afkomen doordat we iets meemaken (ernstige ziekte, verlies, ontslag, burn-out) waardoor onze inzichten en onze levensstijl – ingrijpend – veranderen. Om vervolgens de Tweede Berg te kunnen beklimmen van zingeving.

Vanuit SEED moedigen we dit natuurlijk aan. Een start maken met zingeving is nooit te laat, maar…. We dagen je liever uit om je Eerste Berg een berg van zingeving en maatschappelijke impact te laten zijn. Je niet door persoonlijk succes te laten leiden, maar gehoor te geven aan dat knagend gevoel van een probleem dat JIJ wilt oplossen. Een onrecht dat JIJ wilt rechtzetten.

Incubator

Dus als je een probleem hebt dat je wilt oplossen of een context die je wilt veranderen… Meld je dan nu aan voor ons Incubator Programma 2021!

Trek vier maanden op met een groep mensen die gepassioneerd zijn over ideeën die een verschil maken in deze wereld. Samen met je coaches en de SEED-community werken we op het snijvlak van zowel sociale innovatie als persoonlijke ontwikkeling om zowel jou als je ideeën te laten groeien. Ons Incubator programma brengt je ook verder in contact met de SEED-community. Of je nu een ervaren ondernemer bent of een beginnende ondernemer, de SEED-community zorgt voor verdere betrokkenheid bij andere, gelijkgestemde ondernemers. Een community die je helpt je idee / bedrijf te laten groeien door toegang te bieden tot coaching en advies.

Aanvragen zijn nu open voor ons 2021 programma. Aanvragen sluiten eind februari 2021.

Wil je meer weten of je aanmelden kijk dan op https://www.seed-nl.org/incubator/

h

Erik Houmes

you may also like

0 Comments