July 13, 2024
De maatschappelijk relevante kerk: Wie is de held?
By Erik Houmes

Diep van binnen willen we allemaal de held zijn van ons eigen verhaal. Niet voor niets identificeren we ons  – vaak onbewust – met de hoofdrolspelers in een film of serie. Zelfs zo dat uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat bij kijkers dezelfde hersenactiviteiten plaatsvindt als bij de acteurs die we volgen. Is de acteur boos, komt in onze hersenen een stofje vrij dat ons boos maakt. Is de acteur verdrietig, worden wij dit ook. Ga maar na: nooit stiekem een traantje gelaten bij het kijken van een emotionele scene?

Hoe dan ook: we willen de held zijn. Hoe zou het dus zijn wanneer wij anderen die held kunnen maken? Kerken die in staat blijken hun leden en bezoekers de held van hun verhaal te laten zijn? Hoe? Door dezelfde stappen te zetten als de scriptschrijvers in Hollywood zetten. Of nog beter: door de verhaallijn te volgen die ook in alle bekende Bijbelverhalen gevolgd wordt.

 Kort gezegd komt storytelling op het volgende neer:

  1. De held van het verhaal
  2. Heeft een probleem dat moeten worden opgelost
  3. Waarbij hij hulp krijgt van een gids
  4. Die hem een stappenplan aanreikt
  5. en hem oproept in actie te komen
  6. en hem laat zien wat er valt te winnen
  7. of te verliezen.

Veel ingewikkelder dan dit is het niet. Leg elk willekeurig Bijbelverhaal naast deze stappen en je kunt het zo invullen.

Kerken kunnen de kracht van een goed verhaal geweldig gebruiken om anderen verder te helpen in hun levensverhaal.

 Neem dat bevlogen gemeentelid dat verschil wil maken door een nieuw initiatief op te zetten om de buurt te dienen. Natuurlijk moedigen we hem of haar aan. Maar nemen we ook de tijd goed naar zijn of haar verlangen te luisteren en met hem mee te denken over de obstakels die hij hierin kan tegenkomen? Reiken we een stappenplan aan om de obstakels te overwinnen en blijven we hem aanmoedigen niet bij de pakken neer te zitten wanneer het even tegenzit maar door te pakken? Blijven we vergezichten schetsen hoe een mooi resultaat er uit zou kunnen zien? Kortom, lopen we als kerk geïnteresseerd met de held mee? Blijven we hem adviseren, bemoedigen en applaudisseren?

Geen film waarin de held het allemaal alleen hoeft te doen.

Geen Bijbelverhaal – of het moet de kruisiging zijn waarin de Held het om hulp uitschreeuwt – waarin de hoofdpersoon het maar in zijn eentje moet uitzoeken.

Helden hebben een gids nodig. En de kerk kan die gids zijn.

 

Henk Jan zijn persoonlijke mission statement is een positieve impact te hebben in de levens van anderen, waarbij hij gelooft in de kracht van dienend leiderschap en storytelling. Zijn waarden zijn authenticiteit, dienend leiderschap en lol hebben. 

De purpose van zijn trainingsbureau Proistamenos is een wereld waarin bedrijven, organisaties, overheden en individuen hun bestaansrecht vinden in het dienend leiden van de ander, waardoor die ander er qua prestaties, tevredenheid en mogelijkheden beter op wordt.

Vanuit deze purpose trekt Henk Jan graag op met SEED om samen verschil te maken in de samenleving. Henk Jan schreef het boek Pure Winst, dat qua boodschap naadloos aansluit op de Purpose van SEED.

h

Erik Houmes

you may also like

0 Comments