July 13, 2024
Een idee dat je tot leven wil brengen
By Erik Houmes

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige van je beste ideeën uit het niets lijken te komen (bijvoorbeeld terwijl je onder de douche staat)?

Uit onderzoek blijkt dat creativiteit, hoewel schijnbaar een zeer vage activiteit, in feite een afzonderlijk proces is dat wordt veroorzaakt door een paar sleutelfactoren:

1. Het vrijkomen van dopamine in onze hersenen. Triggers zoals sporten, naar muziek luisteren en, ja, een warme douche nemen, dragen bij aan een verhoogde dopaminestroom.

2. Een ontspannen gemoedstoestand. Als we een ontspannen geest hebben, is de kans groter dat we de aandacht naar binnen richten, waardoor we inzichtelijke verbanden kunnen leggen.

3. Afleiding. Dit geeft onze hersenen een pauze zodat ons onderbewustzijn creatiever aan een probleem kan werken.

Terwijl je dit leest, herken je waarschijnlijk het proces. De vraagt die volgt is dan als we eenmaal een idee hebben: “Nu heb je dit geweldige idee, wat ga je ermee doen?”

Wat bij mij meestal het geval is, is dat ik wat krabbels op de beslagen douchedeur schrijf en misschien nog een stap verder ga en wat aantekeningen maak in mijn ‘Notities’ op m’n telefoon. En dat is waar de meeste ideeën eindigen… De weinige ideeën die uiteindelijk wel voorbij dit punt komen, gaan dood in het moeras van aannames, beren-op-weg en Ja-Maars. Dus hoe kan je succesvol jouw idee een stap verder helpen?

Stap 1

Dat is waar je begint. Met stap 1 …

Het is te gemakkelijk om verstrikt te raken in eindeloze gedachtenspinsels: ‘Wat als stap 4 niet werkt?’ of ‘Wat als er geen geld is voor stap 11’ of ‘Wat als potentiële klanten de resultaten van stap 6 niet waarderen?’

De antwoorden op deze vragen weet je niet. Het enige wat het speculeren over deze vragen zal doen, is dat je verbinding verliest met het moment. Als je begint, is stap zeventien, zestien stappen verwijderd. Je hoeft niet te weten hoe je het moet doen, of wat het is je moet doen, of zelfs wanneer je het gaat doen.

Jouw ‘Stap 1’ is misschien een telefoontje plegen, een afspraak maken of een formulier invullen – het kan een vrij eenvoudige taak zijn en toch lijkt het misschien de grootste, meest onmogelijke, omvangrijke taak ter wereld. Dit is heel normaal. Het is niet meer dan normaal dat het soms voelt alsof je schoenen van beton zijn gemaakt of dat het bellen naar dat ene nummer meer kracht kost dan een huis optillen.

De tijd voor de vele vervolgstappen komt vanzelf. Je hoeft niet alles eerst op een rij te hebben in je hoofd, concentreer gewoon op die eerste stap. Leer ervan en geniet.

Incubator

Als je een idee hebt dat je tot leven wilt brengen, maar je weet gewoon niet hoe je stap 1 en dan 2, 3,… moet zetten. Meld je dan nu aan voor ons Incubator Programma 2021!

Trek vier maanden op met een groep mensen die gepassioneerd zijn over ideeën die een verschil maken in deze wereld. Samen met je coaches en de SEED-community werken we op het snijvlak van zowel sociale innovatie als persoonlijke ontwikkeling om zowel jou als je ideeën te laten groeien. Ons Incubator programma brengt je ook verder in contact met de SEED-community. Of je nu een ervaren ondernemer bent of een beginnende ondernemer, de SEED-community zorgt voor verdere betrokkenheid bij andere, gelijkgestemde ondernemers. Een community die je helpt je idee / bedrijf te laten groeien door toegang te bieden tot coaching en advies.

Aanvragen zijn nu open voor ons 2021 programma. Aanvragen sluiten eind februari 2021.

Wil je meer weten of je aanmelden kijk dan op https://www.seed-nl.org/incubator/

h

Erik Houmes

you may also like

0 Comments